Facebook

piątek, 7 lutego 2014

Sałatka "śledź pod szubą"

Dzisiaj wieczorem odbędzie się ceremonia otwarcia Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2014  w Soczi.
Czekam na to z niecierpliwością już od kilku miesięcy.
Jestem niesamowicie ciekawa widowiska.
Zastanawiam się czy będzie miało taki sam rozmach i rozmiar jak duma przeciętnego Rosjanina ze swojego kraju.



Kuchnię rosyjską lubię od dawna i z każdym kolejnym przepisem poznaję  ją coraz bardziej.
Poniższy przepis prezentowałam już z okazji Świąt Bożego Narodzenia na Kuchni Josi.
Uznałam jednak, że warto go powtórzyć i umieścić tutaj - w kolekcji przepisów kuchni rosyjskiej.

Sałatka ze śledziem i burakiem należy do jednej z moich ulubionych.
Rosjanie lubią wszelkiego rodzaju sałatki z majonezem.
Traktują je jako przystawki. Swoisty wstęp do dania głównego.
A "śledź pod szubą" zaskakuje nas ciekawym połączeniem smaków.
Słonawy śledź, słodka marchewka i burak.
Całość prezentuje się, a przede wszystkim smakuje wyśmienicie!

Polecam i zapraszam !!!

Składniki:
filety śledziowe w oleju lub solone (ok 300 g)
2-3 ziemniaki
2 buraki
2 marchewki
2-3 jajka
1 cebula
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:
Filety śledziowe w oleju kroję na kawałki. Jeżeli używam filetów solonych to najpierw moczę je w zimnej wodzie.
Buraki i ziemniaki gotuję w mundurkach.
Marchewkę gotuję na pół twardo i ścieram na tarce o dużych oczkach. Tak samo ścieram buraki.
Ziemniaki kroję w kostkę.
Ugotowane jajka drobno siekam, podobnie jak cebulę i pietruszkę.
Cebulę można przelać gorącą wodą aby zmiękła.
Na talerzu (lub słoiczku, szklaneczce) układam warstwowo ziemniaki, śledzie, cebulę, jajka (część zostawiam do dekoracji), marchewkę i buraka.
Poszczególne lub wybrane warstwy można oprószyć solą i pieprzem.
Wierzch polewam majonezem, posypuję pozostałym jajkiem i natką pietruszki.
Odstawiam do schłodzenia i "przegryzienia się".

I gotowe!


Mój przepis powstał z połączenia 2 przepisów z 2 książek: Inna Łukasik i Agnieszka Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 65 oraz  Podróże kulinarne świata. Kuchnia rosyjska. Tom XIV, s. 115.


Walentynkowa kolacja we dwoje

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)