Facebook

piątek, 10 maja 2013

Quesadillas z kukurydzą, czarną fasolą i ostrym serem cheddar

 
Akcja Hola Mexico 3 trwa a ja po raz kolejny rozsmakowałam się w meksykańskich przekąskach.
Tym razem prezentuję quesadillas na ostro, ale bez mięsa.
Potrawa świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego idealnie nadaję się do akcji
Czas na piknik u Usagi.
 
Zapraszam!!!

 
Składniki:
pszenne tortille
kukurydza z puszki
czerwona fasola z puszki (u mnie w ostrym sosie)
ser cheddar (u mnie wędzony w wersji na ostro z papryczkami japanelo)
pomidor
cebula
sól, pieprz
przyprawa do kuchni meksykańskiej
oliwa z oliwek
limonka
śmietana
 
Wykonanie:
Pomidora obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę.
Cebulę drobno siekam i dodaję do pomidora.
Całość doprawiam pieprzem i solą oraz skrapiam oliwą i sokiem z limonki.
Kukurydzę i fasolę odsączam a ser ścieram na tarce.
 
Na tortilii rozkładam wszystkie składniki i posypuję przyprawą do kuchni meksykańskiej.
Przykrywam druga tortillą i zapiekam w opiekaczu lub na patelni (z dwóch stron).
Gotowe kroję na trójkąty.
Podaję z kleksem śmietany.
 
I gotowe!
 
Równie dobrze smakują na zimno, dlatego mozna je zabrać ze sobą do pracy lub na piknik :)
 

Czas na piknik z home&you! Startujemy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)