Facebook

niedziela, 12 maja 2013

Fajitas z wołowiną na ostro

Zainspirowałam się przepisem na Fajitas z pozycji wydanej przez Rzeczpospolitą 
Podróże kulinarnych świata. Kuchnia meksykańska. Tom 5, s.86. 

Składniki na 4 porcje:
600 g wołowiny
po 1 sztuce żółtej, zielonej i czerwonej papryki
1 mała papryczka chilli
1 mała cebula
1 mała czerwona cebula
pszenne tortille
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis
sproszkowany kminek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ser cheddar (u mnie ostry z dodatkiem papryczek chilli)
Marynata:
60 ml soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Wołowinę kroję na paski.
Z podanych składników przygotowuję marynatę, którą łączę z mięsem, przykrywam i odstawiam do lodówki.
Paprykę kroję w paski a cebulę w piórka.
Z papryczki chilli usuwam pestki i drobno ją siekam.
Na dużej patelni smażę wołowinę na dobrze rozgrzanej oliwie, co jakis czas mieszając.
Doprawiam do smaku kminkiem w proszku, solą i pieprzem.
Dodaję warzywa i całość duszę kilka minut.
Potrawę posypuję przyprawą do kuchni meksykańskiej.
Pod koniec posypuję fajitas startym serem cheddar i czekam aż się rozpuści.
W międzyczasie podgrzewam tortille.
I gotowe!


Podaję ze śmietaną z dodatkiem starej skórki z limonki oraz sosem taco, salsą cruda i salsą z czerwonej fasoli i kukurydzy


1 komentarz:

  1. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)