Facebook

środa, 10 października 2012

Nachos z fasolą i awokado

Inspirowałam się przepisem na Nachos z fasolą zawartego w serii wydawanej przez Rzeczpospolitą, Tom V, Kuchnia meksykańska, s. 71.


Składniki:
nachos
ser cheddar
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 małe awokado
1 mała czerwona cebula
2 małe pomidory
limonka lub cytryna
śmietana
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
 
Wykonanie:
Pomidory obieram ze skóry i kroję w kostkę.
Cebulę drobno siekam.
Awokado obieram ze skóry i rozgniatam. Powstałą masę skrapiam cytryną lub limonka.
W miseczce łączę awokado z 1 pomidorem i połową cebuli.
Całość dokładnie mieszam i doprawiam do smaku.
 
W żaroodpornym naczyniu rozkładam nachos i posypuję startym cheddarem.
Zapiekam w piekarniku aż ser się rozpuści.
 
Fasolę odsączam z zalewy i podgrzewam z odrobiną koncentratu pomidorowego na patelni, aż składniki się połączą.
 
Na ciepłym nachos układam fasolę i mieszankę z awokado.
Całość polewam śmietaną, posypuję pozostałym pomidorem, cebulą i doprawiam solą i pieprzem.
 
I gotowe!
 

Najlepiej smakuje na ciepło.
 

 

 
Nachos dodaję do 3 akcji:
 
 

Sprawdzone menu na imprezy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)